Didacta 2002


In het Jaarbeursgebouw te Utrecht heb ik twee jaar gelden de Didacta ook al bezocht. Sommige standhouders werden inderdaad nog door mij herkend. Er is wel veel veranderd. Het was minder druk. Er werden meer pogingen gedaan om aan het geheel een ludiek tintje te geven.

Zo liep er een goochelaar rond die jongleerde en bezoekers uitnodigde ook een beetje met drie ballen te spelen. Er was een Zuid-Amerikaans orkestje met een goede zangeres. Een oosterse vrouw vroeg of ik een complimentje wilde hebben, maar liet me dat mezelf geven via een spiegel. Bovenin de spiegel stond weerkaatst dat haar firma graag met me samen wilde werken. Jammer dat het juist die branche was, waar ik niet voor kwam.

Je kunt de hele kermis namelijk onderverdelen in onderwijs en training in strikte zin; dat is dan meestal IT-training, en daar kom ik voor; en bedrijven die de trainer en de consultants willen trainen, waar die mevrouw bijvoorbeeld voor werkte. Nu zou ik als freelance trainer development dit jaar een stuk minder kaartjes hebben kunnen uitdelen dan in 2000, dat is duidelijk en u had niet anders verwacht. Toen de Automatiseringsgids en Computable nog wel eens aandacht besteedden aan dit veld, bleek al dat het niet goed gaat met de werkgelegenheid. Gelukkig heb ik me inmiddels gespecialiseerd in het vertalen en schrijven van cursusmateriaal en boeken. Wat doe je als freelancer? Het is aanpassen of omvallen!

Op dat vlak heb ik een paar leuke contacten opgedaan. De seminars dit jaar links laten liggen. Met een door een gehandicapte beschilderde draagtas nam ik de trein terug en na het weekend nam ik contact op met twee firma`s. Ach, je komt via Internet ook wel met iedereen in contact, maar mensen gezien hebben is belangrijk en voordat het zover komt, dat valt soms niet mee. Zo had ik laatst een afspraak met iemand van een bedrijf in Maarssen, de afspraak ging door omstandigheden tweemaal niet door, ze droeg het contact over en de opvolgster in haar functie had vervolgens geen zin in een ontmoeting. In zo`n geval onderhandel je niet met een bedrijf, maar met een fragment van een bedrijf, een zelfstandig atoom, dan wordt dan duidelijk.

Veel gesprekken gevoerd de laatste tijd en sommigen zijn wat minder zinvol geweest. Bijvoorbeeld bij die firma in Eindhoven waarbij de directeur de meeste tijd besteedde aan zijn slimme analyses van de huidige IT-onderwijsmarkt. Voorname conclusie: freelancers moesten blij zijn als ze de helft vingen van wat ze gewend waren. Andere gesprekken waren gewoon leuk, zoals met die firma in den Bosch op industrieterrein Brand. Opvallend hoe ontspannen een gesprek kan gaan als je er van beide kanten zonder flauwekul in gaat. Inschatten wat een ander weet, aanvoelen wat een ander begrijpt, dat zijn volgens mij de belangrijkste vermogens bij een kennismakingsgesprek. Bijvoorbeeld geen verhaaltje ophangen in het luchtledige, maar eerst vragen wat de ander al (via de website bijv.) weet en dan aanvullen. En iemands tarieven respecteren, dat helpt ook.

Gelukkig ontbrak op deze beurs wat de The InterNetworkingEvent ontsierend aanwezig was, namelijk dat sommige stands vermomd waren als een stukje bruine kroeg. Zo konden we het zuipen uitstellen tot een betere gelegenheid. Thuis, heel snel na aankomst, bijvoorbeeld.

april 2002